Ben “Obez“ miyim?
Beden Kitle İndeksiniz ( body mass index) ( BMİ= kg/cm2 ) 30 ve üzeri ise obezsiniz
Obezite ne gibi sağlık sorunlarına neden olur?
Obezite başta tip II Diabet olmak üzere , kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, hiperlipidemi, diz, bel, boyun ağrıları ve bir çok dokunun kanserine ( meme , kolon…) neden olabilir. Bu yapısal hastalıların dışında psikolojik ve sosyal bir çok probleme sebep olabilir.
Diyet uygulamama rağmen kilo veremiyorum. Bariatrik cerrahi için uygun muyum?
Eğer BMİ’ niz 35 ve üzeri ise ve 18-65 yaş aralığında iseniz bariatric cerrahi için uygunsunuz.
Bana ne tip bir ameliyat prosedürü uygulanacak?
Metabolik durumunuz ( obezitenin sebep olduğu diabet, hipertansiyon, damar hastalıkları gibi hastalıklar ) ve ameliyat öncesinde yapılacak testler sonrasında size “Sleeve gastrektomi “ ya da “ Gastric By-Pass “ ameliyatlarından hangisinin yapılacağı belirlenir.
Ameliyat ile obezitenin sebep olduğu hastalıklardan kurtulabilir miyim?
Ameliyat sonrasında özellikle fazla kiloların verilmesi ile diabet ve hipertansiyon gibi ilaç kullanımı gerektiren hastalıklarda ilaç ihtiyacı oldukça azallmakta. Obezitenin sebep olduğu bir çok patolojik durum ameliyat sonrasında ortadan kaybolmaktadır.
Ameliyatlar nasıl gerçekleştiriliyor?
Ameliyatlar genel anestezi altında ve laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde kapsamlı kan testleri , batın ultrasound’u , mide endoskopisi ve gerekli konsültasyonlar mutlaka yapılır ve ameliyat öncesinde, esnasında ve sonrasında gelişebilecek sıkıntılara önceden önlemler alınır. Bu hazırlık süreci 1 gün sürer.
Kaç gün hastanede kalırım ve ameliyatın süresi ne kadardır?
Ameliyat öncesinde 1 gün ve ameliyat sonrasında 3 gün olmak üzere toplam 4 gün hastanede kalınır. Ameliyat yaklaşık 1 – 1.5 saat sürer. Nadiren hastanın medikal durumuna göre ameliyat sonrasında hastalar gözlem amaçlı yoğun bakım ünitesine alınabilirler. Bu süre de ortalama 1 gündür.
Kaç gün İstanbul’da kalmam gerekir?
Ameliyat sonrasında 7. gün kontrolleriniz yapıldıktan sonra ülkenize dönebilirsiniz.
Ameliyat sonrasında beni neler bekliyor?
Ameliyat sonrasında hastalar odalarına geldikten 6 saat sonra ayağa kaldırılarak oda içinde yürütülürler ve aynı gün 3 saat arayla yürümeye devam ederler. Ameliyatın 1. gününde ise saat başı bu yürüyüşler tekrarlanır. Ameliyatın 2. gününde kaçak testi sonrasında hastaya su ve süt içirilerek beslenme başlatılır. Hasta beslenmeyi tolere ederse ameliyatın 3. günü diyeti ve ameliyat sonrası kullanılacak ilaçları düzenlenir ve hastaneden 7. gün kontrolüne çağırılarak taburcu edilir.
Ameliyat sonrası beslenme nasıl olacak?
Ameliyat sonrası ilk 2 hafta su, süt ve ayrandan oluşan sulu berrak gıda başlanır. 2. haftadan itibaren buna et ve tavuk suyu eklenmektedir. 1. Aydan itibaren yumuşak gıdalara( çorba , yoğurt, sebze püreleri, peynir… gibi ) geçilir. 3. Aydan itibarense miktarı az olmakla beraber normal gıdalara geçiş yapılabilir.
Ameliyat sonrasında mineral vitamin takviyesi almam gerekir mi?
Ameliyat sonrasında 1. ,3., 6. Ve 12 aylarda yapılan kan testleri ile ihtiyaçlar belirlenir ve takviyeler diyetisyen eşliğinde yapılır.
Ameliyat sonrasında kaç kg veririm?
Verilen kg hemen hemen fazla kilonun %80 ‘i kadardır. Bu seviyeye bir senenin sonunda ulaşılması beklenir. Kaybedilen kilolar ilk 3 ay hızlı sonraki aylar ilk 3 aya oranla daha yavaştır.
Ameliyat sonrasında egzersizlere ne zaman başlarım?
Ameliyat sonrası 15. günden sonra hafif tempolu yürüyüşlerle egzersizlere başlanabilir. 2. Aydan itibaren bir eğitmen eşliğinde tıbbi ve metabolik durumunuza göre bir egzersiz programı belirlenir.
Ameliyatın riski var mı?
Obezite ameliyatlarının riskleri diğer tüm karın içi ameliyatlardaki risklerle aynıdır. Ekstra bir riski yoktur. Ameliyat sonrası majör riskler
- Kaçak: Operasyon sırasında mideden ya da mide bağırsak bileşkesinden kaçaklar olabilir. Bu oran %1 civarındadır. Kaçak oluşumu sonrasında erken tanı çok önemlidir.
- Kanama: Operasyon sonrasında mide kesi hattından mide içine ya da karın boşluğuna kanamalar olabilir. Operasyon sonrası kanama oranı %1’ in altındadır. Bu kanamaların %90 kadarı kendi kendine dururken %10 kadarı tekrar operasyon gerektirebilir.
- Darlık : Özellikle “ Sleeve Gastrektomi “ ( tüp mide ) ameliyatı sonrasında tüp haline getirien mide kısmında darlıklar gelişebilir. Oluşma riski %1-2 düzeyindedir ve tedavisi endoskopik olarak ameliyatsız bir şekilde yapılabilmektedir.
- Emboli : Özellik obez hastalarda ameliyat sonrasında geçirilen hareketsiz dönemde derin bacak toplar damarlarından dolaşıma katılan küçük pıtı parçaları vücudun diğer organlarında damar tıkanıklıklarına sebep olabilir. Bu riskten kaçınma adına hastalara ameliyat öncesinde ve sonrasında kan sulandırıcı aşılar yapılmaktadır.
Ameliyat sonrasında tekrar kilo alır mıyım? Almamak için ne yapmalıyım?
Şu unutulmamalı ki bu bir süreç. Bu süreç kilo verme kararı ile başlıyor ve ameliyat ile devam ediyor. Ameliyat olduktan yaklaşık 1 yıl sonra herşey yolunda giderse yeni bir “BEDEN” sahibi olacaksınız. Bu bedenin değerini bilip, düzenli egzersiz yapıp sağlıklı beslenirseniz tekrar eski günlere dönmezsiniz. Bu da tamamen sizin elinizde…
Önemli Bilgi
22 Mayıs 2018 itibariyle Özel Levent Hastanesinde göreve başladım. Tüm laparoskopik ameliyatlar ve endoskopik tetkiklerle görevdeyim, beklerim.
İletişim
Ortabayır Mahallesi Oto Caddesi No: 3 Kağıthane İstanbul, TÜRKİYE
0505 868 97 44
korhan.mercan@leventhastanesi.com.tr
Çalışma Saatleri
Hafta İçi : 08:30 – 18:00
Cumartesi : 08:30 – 13:00